Baby slaap

Help mijn baby doet alleen maar hazenslaapjes!

Zijn de slaapjes van jouw baby altijd kort? Slaapt hij heerlijk in de auto of kinderwagen, maar gaan zijn oogjes weer open zodra de beweging stopt? Of valt hij in bed in slaap en wordt hij binnen 20-30 minuten weer wakker?

Wat kun je nu doen om je kindje langer te laten slapen?

Hazenslaapjes, wat zijn dat nu eigenlijk?

Dat is een slaapje dat zo’n 20-30 minuten duurt. Sommige baby’s doen alleen dutjes van 45 minuten en dit wordt dan ook als een hazenslaapje gezien toch is dit geen hazenslaapje. Wanneer een baby 45 minuten slaapt rondt hij een slaapcyclus af waardoor er herstel is. Hij pakt alle fases van de slaap mee. Wanneer de slaapjes korter zijn is dit herstel er niet en pakt je kindje dus niet alle slaapfases om herstel te hebben.

Een baby doorloopt 3 verschillende slaapfases binnen die cyclus van 45 minuten:

Fase 1:  slaperig worden en in lichte slaap vallen

Fase 2: de remslaap (dit is waar je droomt) hier kunnen baby’s druk gaan bewegen, wat normaal is, maar ze wel wakker kan maken.

Fase 3: diepe slaap. Net voordat je baby deze fase in gaat komt er een soort schok door het lijfje waardoor hij wakker kan worden. Hier zie je dus baby’s wakker worden voor de 30 minuten slaap.

Na de diepe slaap gaat je baby weer lichter slapen en wordt zo weer licht wakker en slaapt nog een rondje of blijft wakker.

Slaapkamer

Zorg dat de slaap kamer goed donker is tijdens het slapen. Koop goede verduisterende gordijnen en let ook op de kiertjes waar nog licht door komt.

Is de temperatuur goed? Niet te warm en niet te koud.

De ideale temperatuur tijdens het slapen is 16-18 graden.

Vind je baby het bedje fijn? Misschien is het te groot en heeft je kindje meer behoefte aan geborgenheid? Speel anders eens een kiekeboe spelletje op zijn kamer in zijn bedje wanneer hij wakker is, zodat het bed een fijn plekje wordt waar hij zich vertrouwd en veilig voelt.

Is er veel geluid waar je kindje van wakker wordt, probeer eens white noise aan te zetten zodat andere omgevingsgeluiden gedempt worden.

Heb je een kindje dat erg bewegelijk is tijdens het slapen dan kan je proberen hem strak in te stoppen. Wanneer dat niet werkt kan je hem gaan inbakeren. Doe dit wel altijd in overleg met een deskundige, laat je goed voorlichten hierover en kies een veilig goedgekeurd inbakersysteem uit.

Niet ieder kindje kan of mag ingebakerd worden.

Wandelen

De meeste baby’s vinden beweging fijn en slapen zo beter, dit is een fijne manier om je kleintje te leren langer te slapen. Wandel dan de hele slaapcyclus van je baby, omdat dit kan helpen je baby naar de volgende fase van zijn slaap te helpen zonder hier wakker te schrikken. Je kan je baby in de kinderwagen of draagdoek doen tijdens het wandelen.

Let op de wakkertijden

Hou goed het ritme en de signalen van je kindje in de gaten. Wanneer hij kan slapen op het juiste moment is de kans van slagen groter.

Je brengt je kindje binnen de juiste wakkertijden naar bed. Wanneer je baby niet oververmoeid is zal je ook slaapsignalen zien rond deze tijd. Hij begint bijv. te wrijven in de oogjes, wordt jengelig, hangerig of gaat duimen.

Bij een oververmoeid kindje zijn deze signalen niet meer duidelijk en betrouwbaar, let dus ook op de wakkertijden.

Onrust

Werkt dit nu allemaal niet kan het ook zijn dat er iets anders is wat je kindje plaagt waardoor het slapen niet wilt lukken, dan is het belangrijk om eerst deze onruststoker weg te nemen voor je gaat werken aan het slapen. Hierbij kan je denken aan een allergie, reflux, oververmoeidheid, etc.

Twijfel je en wil je hulp?

Stuur gerust een bericht en ik kijk hoe ik kan je kan helpen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *